Hur många olika sätt kan man laga kaffe på?

Hur många sätt kan man laga kaffe på?
Hur många sätt kan man laga kaffe på?

Det är en bra fråga. Själv har jag bland annat en Nespresso för snabbt kunna göra en kopp kaffe eller en espresso. Dock använder jag den väldigt sällan numera. Men den är väldigt praktisk och jag har hittat kapslar till den som jag kan fylla på själv med mitt eget favoritkaffe. Inget fel på Nespressos egna kaffesorter men jag vill ha mitt Zoegas då jag är Skåning.

Kaffekvarn – mal ditt eget kaffe!

Kaffekvarn Melita Molino

Anledningen till att jag inte använder min Nespresso lika mycket är att jag skaffade en elektrisk kaffekvarn. Älskar den! Kan mala hela kaffebönor från finmalt till grovmalt beroende på hur jag lagar mitt kaffe just den dagen. Kaffekvarnen är en Melitta Molino. Rekommenderas!

Droppkaffe – Eller bryggkaffe på fancy pancy sätt

Oftast använder jag ett kaffefilter i metal med tratt som jag sätter direkt ovanpå min kaffemugg. Den är köpt på IKEA och heter Överst. Jag maler kaffet ganska grovt och häller på vatten från min vattenkokare. Tips är att först hälla på lite vatten så kaffebönorna blir fuktiga, rör om med en tesked. Sen häller du på vatten. Vet inte varför kaffet blir bättre då men det blir godare när jag gör så.

Presskaffe – Franskt kaffe

Presskaffe - Franskt kaffe

Nästa favorit är presskaffe eller Franskt kaffe som det med kallas. Det helt klart godaste kaffet blir det om man använder Zoegas Presso som kaffebönor. Men även att mala själv från hela bönor kan rekommenderas. Har bönorna hög beska så brukar jag undvika dem för presskaffe. Jag tycker att beskan kan ta över då det står och drar i 3-4 minuter i sin kaffesump innan man häller upp sitt kaffe.
Att göra presskaffe är enkelt. Lägg i det malda kaffet i botten på kannan. Fyll på med kokande vatten. Sätt på locket med filtret i. Låt stå i 3-4 min. Pressa ner filtret sakta. Klart! Drick och njut!

Espresso brygger man på spisen

Min absoluta favorit men som jag gör allt för sällan är Espresso. Mest för det är lite meckigt men ack så gott det blir. Sen har den en viss förmåga att koka över för mig med så jag får torka upp kaffe på spisen. Jodå, jag vet att man inte ska lämna espressobryggaren utan uppsikt men räcker ju man tittar bort 5 sekunder för den ska börja spotta och fräsa. Men ska jag lyxa till det så är detta det godaste kaffet enligt mig.

Kaffebryggare

Självklart har jag en vanlig kaffekokare med. Fördelen med den är att den brygger direkt i en termos och har därmed ingen platta som blir varm. Bra då det är lätt att glömma kaffekokaren igång och brandrisken ökar med en varm platta.
Jag har kopplat den till ett fjärrstyrt vägguttag (som stänger av sig automatiskt efter 15 min) så kommer jag bara ihåg att ladda den på kvällen innan jag går och lägger mig så kan jag starta den från mobilen och ha färdigt kaffe när jag duschat klart och kommer ut i köket. Här förstår man varför det kallas Smart hem när man kan använda mobilen som fjärrkontroll och få nybryggt kaffe direkt på morgonen. Tänk på att du måste ha en kaffekokare med mekanisk av/på-knapp. Den får alltså inte stå i läge av med automatik när man kopplar in strömmen.